(+31)(0)6 156 469 79 info@evavocaal.nl

Naast dat wij in te huren te zijn voor bruiloften, begrafenissen, muzikale aankleding, en andere (persoonlijke) gelegenheden, bieden we ook een aantal vaste programma’s aan. Hieronder vindt u een overzicht van ons aanbod. Bij ieder programma leest u eerst de belangrijkste kenmerken, waarna het programma kort wordt toegelicht.

De programma’s zijn in eerste instantie complete concertprogramma’s van ± 60 min. die in deze vorm kunnen worden aangevraagd. Wanneer u echter het accent net iets anders zou wil leggen kunt u bijvoorbeeld ook een aangepast basisprogramma, of een combinatie van deze basisprogramma’s boeken.

Bij een aanpassing kunt u denken aan:

 • Tijdsduur
 • Met of zonder pauze
 • Ander/extra repertoire
 • etc.

Onderaan vindt u een concept voor een kerstprogramma. Dit programma wordt aan de hand van het concept naar wens samengesteld.

Faces of nature
Das Töne tragen können
An English Tune
Passieprogramma
A Christmas Carol

Programma’s


Faces of Nature

 • Thema rondom natuur, natuurverschijnselen en de natuur als metafoor
 • A capella programma met wereldlijke teksten uit meerdere landen en in verschillende talen
 • Werken uit voornamelijk de 19e en 20e eeuw
 • Uitbreiding van het programma mogelijk door toevoegen van werken met pianobegeleiding

Toelichting
Het concert opent met zeven hele korte werkjes van de Estse componist Veljo Tormis. Deze werkjes beschrijven verschillende weertypes. Van het opgewekte gevoel dat je krijgt wanneer de lente begint, hangende mist boven de velden, de kou die je kan bevriezen, de vallende sneeuw van een verlate winter en de droogte als gevolg van de stralende zon. In Scandinavisch repertoire staat de natuur symbool voor het thuisland. In Iltatunnelma valt de avond. Die zachte sfeer veroorzaakt een gevoel van heimwee naar huis, naar het mooie Finland. In de werken van Jürgen Golle, op tekst van Hildegard Jahn Reinke, wordt de natuur gebruikt als metafoor voor menselijke emoties. Hoop als wind in de zeilen, een schone lei als gevolg van een zomerse bui en de warmte van een vriendschap die warmer is dan die van de zon. Soms echter is er helemaal geen sprake van een metafoor of diepere gedachte. De aarde in het werk van Arend Gerds, op een abstracte tekst van de als schilder bekende Wassily Kandinsky, is heel eenvoudig het zand dat op de kar wordt geschept.

Das Töne tragen können    

 • Thema rondom liederen die verhalen vertellen en emoties beschrijven
 • A capella programma met wereldlijke en geestelijke teksten
 • Variatie in stijlperiodes, landen en talen

Toelichting
Das Töne tragen können… wie wunderbar das ist.

Muziek maken is emoties overbrengen, verhalen vertellen en bovenstaande tekst van Hildegard Jahn Reinke geeft dat prachtig weer. Hoe wonderbaarlijk is het dat tonen, in ons geval onze eigen stemmen, deze verhalen en emoties kunnen dragen. Net als in ‘Faces of Nature’ putten we uit de bundels van Schumann en Golle. Echter is nu gekozen voor de werken die naast het grotere natuurbeeld ook een verhaal, een ontwikkeling zichtbaar maken. In die sfeer is er in dit programma ruimte voor de kinderverhaaltjes in het werk van Poulenc, sprookjes uit Scandinavië en het bijzondere Virgin Martyrs van Samuel Barber. Daarnaast bevat het programma ook geestelijk werken in het Latijn. Deze composities bevatten prachtige vocale lijnen die qua beweging en vocale vrijheid aan het gregoriaans doen denken. De werken staan niet stil, maar stromen en de stemmen vloeien in elkaar over.

Dit programma is op veel verschillende manieren uit te breiden. Verhalen zijn bijvoorbeeld te vinden in volksmuziek, oude Engelse madrigalen en in lichtklassieke werken als Danny Boy. Geestelijke werken zijn er in veel meer talen, stijlen (ritmisch en lyrisch) en stijlperiodes.

An English Tune

 • Programma met Engelse componisten uit verschillende stijlperioden
 • Gecombineerd a capella en met pianobegeleiding
 • Zowel klassieke werken als madrigalen en lichtklassieke muziek

Toelichting
Een zeer afwisselend programma met muziek van Engelse componisten. Zowel a capella als met pianobegeleiding door een van onze vaste pianisten. Werk uit de Tudor-periode met teksten van Shakespeare en muziek van Ravenscroft en Gibbons. De prachtige romantische ballades van Elgar met pianobegeleiding, en de moderne tijd die hinkt op meerdere gedachten. Hurd, Holst en Vaughan Williams staan met één been in de warme romantiek van Elgar. Bill Tamblyn’s Jesu dulcis memoria doet aan het oude gregoriaans denken. Terwijl Blyton de lachers op de hand heeft met niet geestelijke, maar geestige gedichtjes voor ‘Ladies only’. Philip Lane schrijft nieuwe noten op oude teksten van Shakespeare en we besluiten het programma met een echte all time favourite ‘Danny Boy’.

Passieprogramma

 • Programma met religieuze werken en teksten passend bij de passietijd en de Goede Week
 • Gecombineerd a capella en met orgelbegeleiding
 • Klassieke werken uit de 19e en 20e eeuw

Toelichting
Het programma bestaat uit drie blokken van ongeveer 20 minuten. Het eerste blok bestaat uit a capella werken van componisten uit verschillende landen. Deze werken hebben door de overeenkomst in vocale en componeerstijl, taal (Latijn) en de hint naar het gregoriaans een sterke band met elkaar. Daarna volgt een Duits blok met werk van Distler, Brahms en Schubert waarin het gebed persoonlijker wordt, de teksten intiemer. In het eerste begeleide werk van Schubert, Psalm 23, klinkt rust en hoop voor deze donkere dagen: “Al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar want u bent bij mij”. Het derde blok bestaat uit werken van Franse componisten met teksten in het Frans en Latijn. De meest bijzondere compositie van dit programma is de Litanies à la Vierge Noire. Een werk voor vrouwenkoor en orgel van Francis Poulenc dat hij schreef tijdens zijn bedevaart naar de Franse plaats Roc-Amadour. Nadat een van zijn vrienden plots overleed, bloeide tijdens zijn zoektocht naar troost en ‘de zin van het leven’ bij Poulenc zijn Katholieke geloof op en ging hij op reis naar dit bedevaartsoord. Daar werd hij gegrepen door het beeld van de zwarte Madonna in de Mariakapel en schreef deze Litanie: een smeekbede met de meest prachtige lijnen en kleuren in de dialoog tussen de stemmen en het orgel.

Concept

A Christmas Carol

 • Kerstconcert waarin liederen van allerlei stijlen worden vervlochten met een live voorgelezen Kerstverhaal.

Toelichting
Het programma draait om een kerstverhaal van een jonge den die als loot in het bos wordt geplant. Hij droomt ervan om de allergrootste te worden, tot hij door de ‘tweepotigen’ wordt omgehakt. Wat zal er met hem gebeuren…

Kerstliederen zijn er in allerlei stijlen: de traditionele kerstliederen uit verschillende landen zoals de Engelse Carols, close harmony arrangementen, feestelijke oude muziek als Hodie Christus natus est van Palestrina, de inmiddels bekende koorwerken als Maria Wiegenlied van Reger en The Lamb van Tavener gecombineerd met hedendaagse composities van bekende en minder bekende koorcomponisten. Daarbij zijn er veel passende liederen te vinden in de thema’s rondom kerst, zoals advent, licht en donker en de winter.

Dit conceptprogramma kan dan ook op allerlei manieren worden ingevuld. Uiteraard is het mogelijk om een ander kerstverhaal te kiezen op basis van stijl, lengte, humor of doelgroep. Daarnaast kan de keuze voor de lezer van grote invloed zijn. We kunnen de hierboven genoemde stijl van de liederen meer of minder variëren, en de liederen vervlechten met het verhaal of in blokken uitvoeren.