(+31)(0)6 156 469 79 info@evavocaal.nl

‘ Never forget to make music!’

Aangezien ik al een jaar deel uitmaak van EVA werd het weleens tijd dat ik wat vertel over mijn belevenissen.

Ik schrijf dit blog ergens midden in de nacht vanuit een hostel in Lübeck. Met het afsluitende presentatieconcert na een week van intensieve masterclasses met de King’s Singers nog vers op het net- en trommelvlies heb ik vannacht nog geen oog dichtgedaan, dus grijp ik de gelegenheid maar aan om terug te blikken op mijn ervaringen bij dit dynamische ensemble.

Het begon allemaal vorig voorjaar na het afleggen van een succesvolle auditie en sindsdien hebben we met het ensemble niet stilgezeten in de nieuwe samenstelling. We zijn inmiddels heel wat repetities, nieuw in te studeren repertoire, concerten en vele discussies verder. Behoorlijk enerverend, want zo instappen bij een bestaand ensemble is niet niks. Behalve de zoektocht naar een muzikale klik moest de puzzel ook op persoonlijk vlak weer in elkaar vallen. Soms moest ik nogal wennen aan de behoorlijk directe manier van communiceren en de verscheidenheid in karakters. Maar stiekem vind ik het toch wel heel gezellig en heb ik geregeld een binnenpretje over wat er nou weer met elkaar gedeeld wordt aan de repetitietafel…

Na een aantal mooie concerten in het na- en voorjaar was het afgelopen week tijd voor het volgen van een masterclass bij de King’s Singers in Lübeck. Veel tijd om de stad te bekijken was er niet, want we zijn flink aan de slag gegaan.

Het waren fantastische dagen! Voor de EVA-leden die Lübeck enkele jaren geleden al een keer hadden bezocht was deze masterclass geregeld onderwerp van gesprek in de afgelopen periode en ze hadden niets teveel gezegd.. De King’s Singers hebben ons allemaal persoonlijk voorzien van feedback en praktische tips, en ons vol enthousiasme laten ervaren hoe we met het ensemble als geheel beter kunnen functioneren en communiceren. En na alle kritische noten was er altijd nog het devies: never forget to make music!

We hebben de week afgesloten met een uitverkocht concert in de Grote Zaal van de Musikhochschule met alle deelnemende ensembles en een optreden van de King’s Singers zelf, waarbij we na onze uitvoering van Zwei Beter van Arvo Pärt zelfs een staande ovatie kregen van het publiek.  Ook de andere ensembles hadden in een week tijd veel bereikt. Het was ontroerend en tegelijkertijd vermakelijk om te zien hoe iedereen volledig buiten de comfortzones was getreden en zichzelf had weten uit te dagen. Het was een overweldigende avond.

Inmiddels is mijn kamergenoot Maike ook terug van de afterparty.. Dus ga toch maar proberen wat te slapen..

Morgen wacht ons de terugreis naar Nederland waarna we ons zullen gaan voorbereiden op het Grachtenfestival in augustus.

Wat zal ik de droge Engelse humor, de hilarische warming- up sessies in de ochtend met Johnny’s versie van My Bonny en de zonnige zomeravonden bij de hamburgertent met alle EVA’s gaan missen. Met deze warme herinneringen nog vers in het geheugen kijk ik uit naar de mooie dingen die ons nog allemaal te wachten staan met dit ensemble!

Liefs Marije