(+31)(0)6 156 469 79 info@evavocaal.nl

L.S.,

Deze keer is het woord aan mij om u iets te vertellen over wat EVA en mij de afgelopen tijd is overkomen en wat we allemaal hebben meegemaakt. Dat is natuurlijk heel wat, het is immers al een tijdje geleden dat de blog van Lieke is uitgegeven. Maar dat geeft mij veel keus.

Waar zal ik eens beginnen? Ik denk dat ik met het meest recente en spannendste begin, dat zit nu nog vers in mijn geheugen: We hadden een masterclass met Paul Phoenix! We waren uitgenodigd om, georganiseerd door het vocale mannenensemble Olga uit Utrecht en in samenwerking met Theo Willigenburg, een weekend lang een masterclass te komen volgen van Paul Phoenix. Hij is een ex-King’s Singer, misschien kent u hem. Wij kenden hem al wel, van toen we in de zomer van 2014 een week lang masterclass hadden van de King’s Singers, en hij hier toen nog de tenor was. Wat overigens een waanzinnig mooie en leerzame week was, dus we hadden natuurlijk heel veel zin in een verkorte versie hier van. Paul heeft na gestopt te zijn bij de KS een eigen bedrijf opgericht, genaamd Purple Vocals. Met dit bedrijf heeft hij de jongens van Olga al vaker gecoacht en nu was ook de beurt aan ons. Vol goede moed en heel veel zin gingen we de vrijdagmiddag naar de eerste repetitie. Samen met de jongens, want we zouden met twee ensembles zijn: EVA met 5 meiden en Olga met 5 kerels. Dit leek ons het perfecte recept voor een samenwerking en zo hadden we bedacht een lied samen te gaan doen: Abendlied van Rheinberger. De ultieme afsluiter van een avond. Mocht u dit lied niet kennen, zoek het gelijk op op Youtube of Spotify! Onze prachtige versie staat er dan wel niet op, maar die van de King’s Singers is ook mooi. Na deze kennismaking, want we kenden elkaar eigenlijk nog niet echt, kwam dan de introductie van Paul, met gelijk een korte masterclass voor ons. Zonder Raghna, die moest werken die vrijdag, moesten we een beetje spelen met onze klank, maar konden we toch nog het mooie Agnus Dei uit de Missa Simplex van Hendrik Andriessen laten horen, waar Paul erg enthousiast over was. Hij kwam hier steeds op terug en wilde meer delen horen. Het horen van Olga als ensemble was ook een genot voor de oren, waar we het hele weekend van hebben kunnen genieten. Ik zou liegen als ik niet zou zeggen dat het uit eten gaan en de drankjes naderhand niet een grote rol in het weekend gespeeld zou hebben, want het sociale gedeelte van zo’n weekend is én na van die intensieve coachings nodig, maar ook erg gezellig. Samen ontspannen en elkaar beter leren kennen, de EVA’s onderling maar ook de Olga’s. De zaterdag en de zondag waren een rits aan interessante en intensieve coachings. Leerzaam voor onszelf, ook door het luisteren naar hoe Paul met Olga werkte. Ze hadden nog de pech dat hun eerste tenor ziek werd en ze een plan B moesten opstellen. Klein voordeeltje wel: we konden meer stukken samen zingen om de tijd voor het concert een beetje te vullen. Paul miste het ensemble-zingen blijkbaar, want hij wilde graag alle stukken met ons meezingen, wat wij natuurlijk ook erg leuk vonden.
Toen was het zondagmiddag, tijd voor het concert. Mijn ouders waren helemaal naar Utrecht
gekomen, vet leuk, en nog wat ander publiek. Mag ik zeggen dat de PR niet heel goed geregeld was? Of tenminste niet heel goed gewerkt heeft? Geeft niet, het was een prachtig en intiem concert, met enthousiast publiek en trouwe volgers. Uiteraard werd er daarna nog even gekletst en geborreld en gegeten en geborreld en was het helaas weer tijd om naar huis te gaan. Moet ik nog vermelden dat mijn ontzettend mooie schoenen, waar ik dus blijkbaar geen drie dagen op kan lopen, mijn hakken finaal naar de Filistijnen hebben geholpen, waardoor ik mede door gaasjes en tape alleen nog maar op sokken kon lopen en dit dus ook zondag de hele dag (ja, ook buiten in de stad) heb gedaan? Nee, dat doe ik maar niet, dat is té persoonlijk en daarbij ook bijna niemand opgevallen. Al met al was het dus een supermooi weekend waarin we veel hebben geleerd, over onze sterke en iets minder sterke kanten, en weer nieuwe mensen hebben leren kennen. Ik zou zeggen: voor herhaling vatbaar! Wanneer gaan we weer samenwerken met Olga en wellicht Paul? Ik ben voor.

Als ik nu zo terugkijk op mijn verhaal is nog verder terugkijken in het afgelopen jaar misschien al wel overbodig, er stond natuurlijk ook al veel in de laatste nieuwsbrief: lees die nog maar een keer dan.
Nog even een korte aanvulling op ons Nieuwjaarsconcert of Neujahrskonzert in januari
in het Duitse Bocholt dan. Een ongelooflijk succes! Een concert met wat oude stukken uit ons repertoire, en een aantal nieuwe met pianist Ruben Tekelenburg. Het publiek was zó enthousiast dat we wel TIEN keer een toegift moesten zingen, en wel tig keer terug moesten komen omdat ze bleven applaudisseren! Misschien lichtelijk overdreven, maar zo kwam het wel op ons over. De organisatie was ook onder de indruk en we zijn dezelfde avond nog teruggevraagd voor een volgend concert. Zie onze agenda voor wanneer precies.

In de toekomst staat er ook weer van alles gepland, zie onze agenda voor een overzicht. Helaas dit jaar geen herhaling van 2014 Lübeck, er is geen ensemble-summerschool (is dit een woord?) dit jaar in Lübeck, misschien een volgende keer weer. We zijn in ieder geval lekker bezig en de kopjes staan weer allemaal dezelfde kant op. Zo’n masterclassweekend is toch wel erg inspirerend hoor. Dus blijf onze agenda en FB-pagina volgen en like onze nieuwe vrienden van Olga ook op FB als dat nog niet gebeurd is!
Bedankt voor het lezen en tot een volgende keer!

Liefs,
Susanne

Hier nog even wat interessante links:
www.purplevocals.com
www.olgavocalensemble.com