(+31)(0)6 156 469 79 info@evavocaal.nl

Ik ben Raghna en ik ben de eerste Alt in EVA, of de tweede sopraan, of de eerste èn soms ook de tweede alt… ehm, nou, ik sta gelukkig altijd naast Maike. Maar dan wel links of rechts naast haar, behalve als ik links naast Lieke sta of rechts naast Susanne zoals bij Andriessen en Distler… ehm… heb ik nu een identiteitscrisis of wat is hier aan de hand?

Het leuke, interessante, unieke en meest tijdrovende aan EVA is onze stemverdeling en plaatsbepaling. Zoveel verschillende mogelijkheden, met allemaal verschillende, interessante kleuren èn specifieke problemen. We bespelen binnen EVA niet allemaal een ander instrument uit dezelfde familie, zoals bv een viool, altviool en cello, of een sopraan, alt, tenor en bas. Wanneer we onze stemmen moeten benoemen volgens de algemene indeling dan zijn we niet eens met sopranen, mezzo’s en alten, maar met 4 sopranen en 1 hoge mezzo.

We bespelen alle 5 dus ongeveer hetzelfde instrument, maar ieder met haar eigen kwaliteiten. Hieruit volgt dan ook geen vanzelfsprekende stemverdeling van hoog naar laag. Iedereen kan in principe elke partij zingen, maar de uitdaging ligt in het vinden van de beste verdeling / combinatie voor die ene compositie.

Inmiddels kunnen we aan de hand van de partituur redelijk goed inschatten wat de beste verdeling moet zijn, je moet jezelf de goede vragen stellen: Zoek je een warme romantische klank of een lichte, heldere met veel tekst ? Moet je hele lange lijnen zingen of gaat het om ritmische precisie? Wil je de knisperende tekst vanuit de sopraanpartij horen als een melodie met begeleiding? Wie heeft eigenlijk de melodie? Is er een ‘leidende’ partij, of is iedereen gelijk aan elkaar in de balans zoals bij een canon?

Oftewel: Wat zijn de vocale uitdagingen in de compositie? Hoe heeft de componist de balans voorgeschreven? Hoe kunnen we de verschillende kwaliteiten binnen EVA inzetten om deze twee onderdelen optimaal uit te voeren? Wanneer deze optimale verdeling is uitgedacht, werkt deze dan ook in de praktijk, in de zin van dat het prettig zingt? En hoe pas je dit alles daarna aan aan de ruimte waarin wordt opgetreden?

Allerlei ontzettend leuke vragen, die tot gevolg hebben dat we redelijk veel wisselen van opstelling tijdens onze concerten. Dan begrijpt u nu misschien ook enigszins waarom…

Afgelopen voorjaar hebben we voor het eerst een heel stemmig programma uitgevoerd. Een prachtig concert in de lijdenstijd met a capella werken en werken met orgelbegeleiding door Henk Linker. Het hoogtepunt van het programma was de Litanies à la Vierge Noire van Francis Poulenc. Mocht je dit bijzonder intieme en intense werk met hemels vrouwenkoor en gekleurde orgelpartij gemist hebben, zoek dan vooral even naar een mooie uitvoering op Youtube. De Culturele Raad van Wierden had ons, met dank aan de ons zeer bekende Hans Erbrink, uitgenodigd voor dit concert en daarna hebben we het ook bij Henk Linker in zijn serie in Almelo gezongen. Helaas helaas kon Susanne deze concerten niet aanwezig zijn, maar Irene Hoogveld heeft EVA toen weer aangevuld tot vijf! En… we mogen terugkomen in Wierden. November 2017 opnieuw een concert tijdens een stemmige periode, namelijk rondom Allerzielen!

Dan natuurlijk nog het tofste nieuws: Over 3 weken doen we EVA EINDEXAMEN!!!

Met dank aan ArtEZ, Ati Gottschal en ons eigen gedram (nee hoor, viel wel mee) kunnen we als ensemble een presentatieconcert geven en hiervoor dan ook een ensemble-zang-certificaat ontvangen! Jippie, nog een diploma, die spaar ik, geloof ik, 🙂 . Naast onze zangstudies, die in het teken staan van het zeer uitgebreide solo-repertoire hebben we ons de afgelopen jaren immers bekwaamd op het gebied van ensemble zingen. Niet alleen door zelf wat aan te rommelen, maar met heuse masterclasses, concoursen en natuurlijk onder begeleiding van onze steun en toeverlaat Harry van Berne. Nu willen we graag, ook op een officieel moment, in aanwezigheid van een jury, laten horen dat we daar iets van hebben opgestoken.

Dus jullie zijn van harte uitgenodigd op maandag 4 juli om 17.00 uur in de Doopsgezinde Kerk te Zwolle.

 

Lieve groet,

Raghna