(+31)(0)6 156 469 79 info@evavocaal.nl

De wens van het EVA vocaal ensemble, om als zes-stemmige formatie langs volle zalen te trekken, kwam april 2017 mede uit dankzij de sopraan Marije Wieringa, die na audities verkozen werd om toe te treden tot het ensemble.
Voor de meeste collega-zangeressen geen onbekende want Marije maakte deel uit van de masteropleiding aan het Zwols conservatorium van ArtEZ en behaalde in juni jl. haar diploma. Audities doorkruisten haar drukke maar zorgvuldig en strak geregisseerde agenda van de afgelopen jaren. Want tijdens haar masteropleiding hield Marije meerdere balletjes hoog: naast solistische optredens zowel in groot- als kleinkoor en als duo met pianiste Ella Kamerich.

Marije groeide op in een muzikaal gezin met vijf kinderen in de Gelderse Achterhoek waar haar vader de plaatselijke fauna als dierenarts bestierde.

De kiem voor een muzikale toekomst wordt al gelegd door haar moeder, die het plaatselijke kinderkoor onder haar hoede heeft. Enkele jaren achtereen schrijft en studeert ze een musical in en het duurt niet lang voordat de kleine Marije op de lokale planken verschijnt.

De zangkwaliteit steeg met sprongen toen Marije als elfjarige begon met zanglessen op de muziekschool in Neede. Niet bepaald naast de deur maar wel de moeite waard om veel voor te reizen. Op veertienjarige leeftijd nam Marije plaats tussen de volwassenen van een projectkoor.

Na de middelbare school was de vooropleiding in Den Haag en het conservatorium van Rotterdam de volgende stap. ,,Vooral Rotterdam vormt nogal een contrast ten opzichte van de Achterhoek maar de smeltkroes van culturen fascineerde mij wel direct.”

“Aan het begin van mijn studie moest ik erg wennen aan het instituut conservatorium. De lat ligt er hoog en je voelt altijd prestatiedruk, zowel van buitenaf als van binnenuit. Vier jaar lijkt heel lang maar achteraf valt het toch tegen wat je kunt bereiken in zo’n periode..” Na het afronden van de bachelorfase brak een periode van bespiegeling aan. “Ik twijfelde of ik door wilde met zingen. Tijdens mijn masterstudie in Zwolle heb ik de lol in het zingen weer teruggevonden.”

Nu ze het studerende leven definitief achter zich heeft gelaten is er weer tijd voor andere zaken. ,,De afgelopen twee jaren waren écht hectisch, ik had amper vrije tijd. Ik kook graag voor vrienden. Daar heb ik nu weer tijd voor. Ik probeer dan altijd een nieuw recept uit; meestal is het resultaat geslaagd, soms wat minder. .. Hardlopen doe ik ook graag; zoals de Bruggenloop in Rotterdam. Ook goed om het hoofd een beetje leeg te maken.”

Marije woont samen in Rotterdam met haar vriend Thomas die ze heeft leren kennen bij de Laurenscantorij in Rotterdam. Hij zingt ook graag en begeleidt, naast zijn baan als biologisch wetenschapper, een kinderkoor.

Marije zingt al een aantal jaren op projectbasis mee bij het Laurens Collegium Rotterdam. Bovendien loopt ze momenteel stage bij het Groot Omroepkoor. Op dit moment liggen er nog drie projecten bij het GOK in het verschiet. Zo lopen er verschillende items naar wens. “ Ensemble-zingen behoorde tijdens m’n bachelor studie eveneens tot m’n wensenpakket. Met vriendinnen heb ik wel geprobeerd om dat op te starten en af en toe volgde er wel een concertje, maar op zeker moment zaten we niet meer op één lijn.”

,,Een aantal mensen van EVA kende ik via ArtEZ en daar werd ik meteen enthousiast over. Na de auditie bij EVA mocht ik een paar keer mee repeteren om één en ander af te tasten. We hebben inmiddels meegewerkt aan het WMC 2017 en een aantal zomer- en najaarsconcerten op de planning staan. Verder zijn we druk aan het nadenken over een toekomstvisie voor het ensemble. Je moet jezelf nu eenmaal in de picture zetten.”

Buiten het zingen om heeft Marije een administratieve deeltijdfunctie bij de afdeling Docent Muziek bij Codarts Rotterdam. “Dankzij de flexibele werktijden heel goed te combineren met mijn zangactiviteiten.”

Toekomst? ,,EVA is eerst een half jaar uitproberen, het moet aan twee kanten bevallen. Daarnaast wil ik naast mijn solistische activiteiten en het liedduo met Ella Kamerich, tevens mijn koorwerkzaamheden meer gaan uitbreiden in de toekomst.”